Kako podaljšati življenjsko dobo baterije pri otroških avtomobilih?

otroški avtomobili

Večkrat stranke naletijo na težave z baterijo v njihovem električnem avtomobilu. Še posebej spomladi, ko je zunaj topleje in lahko otroci spet uporabljajo svoj najljubši avto. Končno lahko avto potegnete iz garaže ali iz kleti in uživate, vendar se avto ne zažene. Da bi vam prihranili čas in preprečili podobne situacije, smo zapisali nekaj osnovnih dejstev, kako skrbeti za baterije. Kot pravijo nekateri, kar daš, to dobiš – in podobno je tudi z nego baterij.

KAKŠNE BATERIJE SE UPORABLJAJO PRI OTROŠKIH AVTOMOBILIH?

Svinčevi akumulatorji ali SLA baterije so zapečatene, gel baterije, ki ne potrebujejo vzdrževanja. Vsebovani elektrolit ni v tekočem stanju in se zato lahko uporablja v katerem koli položaju. Njihova prednost je enostavno rokovanje, vzdrževanje in dolga življenjska doba. Takšna baterija ne ustvarja nevarnih odpadkov in ni nevarnosti nabiranja kisline kot pri drugih baterijah.

POLNJENJE SLA BATERIJ?

Za polnjenje baterije otroškega avtomobila ne uporabljajte ničesar drugega kot originalni polnilnik, ki je priložen. Ti polnilniki so popolnoma avtomatski in nadzorujejo proces polnjenja. Čas polnjenja je približno 6 – 8 ur za 100 % praznjenje, vendar ne priporočamo, da baterijo popolnoma izpraznite. Otroški avto polnite po vsaki uporabi ali vsaj enkrat mesečno, v mesecih, ko avtomobila ne uporabljate! Podobno je tudi pri osebnem avtomobilu, ki ga tudi ne pustite stati več mesecev, ne da bi ga prižgali. Velja pravilo, da manj kot je baterija izpraznjena pred polnjenjem, več ciklov (polnjenja in praznjenja) je mogoče doseči.

Standardni cikli polnjenja za SLA baterije:

⦁ Pri 50 % praznjenju baterije se doseže do 600 ciklov polnjenja in praznjenja
⦁ pri 100 % praznjenju je približno 300 ciklov
⦁ pri 30 % praznjenju je do 1400 ciklov

SKLADIŠČENJE OTROŠKEGA AVTOMOBILA

Električnega avtomobila ne puščajte na prostem, nezaščitenega pred dežjem in snegom. Še posebej ne v zimskih mesecih. Baterijo shranite popolnoma napolnjeno. Baterija se ob neuporabi električnega avtomobila sama izprazni pribl. za 3%/mesec, zato je dobro, da otroški avto ob dolgotrajnem skladiščenju oziroma neuporabi napolnite enkrat na mesec. Izpraznjena baterija zamrzne pri -1 °C, napolnjena pri -15 °C.

Za zaključek nekaj osnovnih pravil, kako ohraniti baterijo v otroškem avtomobilu v najboljšem možnem stanju in čim bolj izkoristiti njen potencial.

1. Baterijo napolnite enkrat mesečno, še posebej v zimskih mesecih!
2. Priporočamo, da baterijo napolnite po vsaki uporabi, saj s tem podaljšate življenjsko dobo baterije v vašem električnem avtomobilu.
3. Ne uporabljajte drugega polnilnika kot originalnega, ki je priložen vašemu električnemu avtomobilu.
4. Shranite popolnoma napolnjeno baterijo, saj bo ta veliko bolj odporna!